School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann uair agus do bhí sé ana bhocht. Lá amháin do chuaidh sé amach ag siubhal féachaint a raibh na prátaí ag fás.
    Do chasadh fear air agus d'fhiafhruig an fear de a raibh na prátaí ag fás agus d'fhreagair sé é. Ní fhásadh na praties ach i dtalamh maith ach ni fhásfhaidís anso mar tá an talamh ró streimpi. Ansan do chuaidh sé abhaile agus chuaidh sé a chodhladh an oidhche sin agus i lár na h-oidhche do tháinig fear go dtí an leabaidh chuige.
    Dubhairt an fear leis an fear bocht nuair a eireóchadh sé ar maidin dul amach ag siubhal agus dul isteach i gcoill agus go bfeicfheadh sé éan in-áirde ar cheann de's na chrannaibh a bhí ann.
    Nóra Ní Chéilleachair
    Com an Ghadhair, Co. Cork