Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

a bheadh sé ag dul a chodhladh.
    Nuair a bhí an gréasaidhe ag dul a chodhladh an céad oidhche eile do chaith se bróg leis ar an dtalamh agus díreach nuair a bhí sé chun an tarna bróig a chaitheamh, chuimhnig sé ar an rud adubhairt fear a' tíghe leis agus d'fhág sé an bhróg sin ar chathaoir, in aice na leapan. Ar maidin do labhair fear a' tíghe leis an nduine uasal. "Conus ar chodhluíghis aréir" ar seisean. 'Ó", arsan duine uasal, "D'airígheas bróg amháin ag tuitim i lár na h-oidhche agus níor chodhluígheas a thuille ach ag feitheamh go dtuitfheadh an ceann eile.
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Cork