School: Curraichín (C.) (roll number 15979)

Curraheen, Co. Kerry
Eibhlín Ní Chonchobhair

1. (continued from previous page)
    chuireadar ar an mbórd í. Chualaidh na cómarsain go léir go raibh Peig marbh agus thanadar go dtí an tóramh. Amach san oidhce do tháinig Seán Fada, Diarmuid Liath, agus Líam Bán, agus do suideadar ar stól inaice leis an mbórd agus do thosnuig Seán Fada ar bheith ag innsint an scéil mar gheall ar an mbagún agus an cleas d'imir sé ar Pheig. Ní raibh puinn eile ráidte aige nuair a léim Pig anuas de'n mbórd agus rug sí greim ar Sheán Fada agus do thuit sé ar an úrlár taobh amuigh de'n doras, agus gach aenne a bhí istig bhíódar ag tuitm agus ag eirghe. Do bheir Peig ar sheana-shluasaid a bhí inaice leis an doras agus d leath-mairbh sí an triúr fear agus bhí sí sásta annsan. Ón oidhche san amach ní raghadh aenne inaice an tighe agus do mhair Peig tamall mhaith na dhiaidh sin agus nuair a cailleadh í do cuireadh beirt siúinéir ag deunamh an comhrainn agus cuireadh isteach sa cómhrainn í agus do dheineadar an clúach do dhaingniú go maith ar eagla go n-éireóchad sí airís
    Máire Ní Shéaghdha
    Reennanallagane, Co. Kerry