Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    acht tímcheall fiche bliadhna ó bí sé ann. Bí gabha í g Clochán uair amháin darbh ainm Míchéal Ua Néill agus bhí ceárdhta aige cois na fhairrge. Deineadh sé cruidhte capall agus capaillín.
  2. Bhí fear i gClochán tímcheall seactmhó cúig bliadhna ó shoin gabha do beadh é. Bhí ceárdcha aige mar a bfuil tig Tomás Ó Néill anois agus deineadh sé tairngí. Padruig Piaras ab ainm dó. Bhí fear i d Tuillig timcheall seasga bliadhan ó shoin darbh ainm Dómhnaill Ó Ceallacháin. Bhí cáil mór air i dtaobh é do bheith na díonadóir maith. Is as an díonadóireacht a deiredh se a Slighe Bheatha mar díolsg alán daoine é cun tuighe a cur ar a dtighthe. Bhí triúr fígheadóirí i mbóthair buidhe timcheall trocadh bliadhan ó shoin darbh ainm. Micí Brian, Mícgéal agus Éoghan ó Nuallachán, agus tuillidís alán airgid.
  3. Bhí fear í mBréandán timcheall ceithre fichid blían ó shoin, ar ab ainm dó Míchéal Ua Bríc. Iascaire a beadh é. Bhí bád séoil aige. Gac seachtmain théigead sé go Cóbh
    Diarmuid Ua Gráinne
    Gleann Seanchoirp, Co. Kerry