Scoil: Mín Árd

An Mhin Aird Bhuí, Co. Kerry
Ml. Ó Caomháin

1. Baile Fearainn: Bánóg.
    1: Lios na Cealamhnaighe:
    Ar thalamh Thomáis Uí Bhrosnacháin. Cosmhail leis na liosanna eile sa pharoide. Tá cloch mhór chearnógach 'na seasamh i lár an leasa. Tá poll i bhfhuirm póca ann agus deirtear go mbíodh uisce coisricighthe istig ann fadó. Deirtear go raibh fear dárbh ainm Cealamhnach 'na chómhnuidhe in aice an leasa. (Tá sean-uaghanna ann, agus is deallramhach gur uatha san a fuair sé an ainm). Fuair sé bás obann ach is amhlaidh a fuair sé "poc" ós na daoine maithe. Oidhche amháin bhí triúr fear ó'n mBánóg ag marbhú éanlaithe , agus díreach agus iad ag dul treasna an leasa chonnaiceadar bean gúna dearg, ingní fada ar a méireannaibh agus caipín adhairce uirthe. Bhí sí díreach chun iad a bhualadh le na slaitín draoidheachta nuair a tháinig an Cealamhnach agus do stop í.
    2: Tá lios eile ar an mBánóg ar thalamh Mhuiris Uí Mhuircheartaig--lios ana mhór. Tá uamhain nó bealaighe fá thalamh ag déanamh air ós na liosanna mór dtimcheall agus buailid le na chéile 'na lár. Tá leac mhór ag clúdach an phoill. Ní théidheann aoinne síos ann mar tá droch aer istig.
    3: Lios Pháirc Eoghain-- taobh thiar thuaidh de'n mBaile. Ar thalamh Sheáin Uí h-Ainiféin ó Oileán an Phucáin. Bhí a lán cloch sa chlaidhe mór dtimcheall an leasa, agus nuair a bhíodar
    An Bhánóg Bheag, Co. Kerry
    Seán Mac Gearailt