School: Baile Nua (roll number 15331)

An Baile Nua, Co. Galway
Micheál Ua hUigín

Bhí stoirm an-láidir ann i mí na Nollag, ins an mbliadhain 1927.

Bhí stoirm an-láidir ánn, i mí na Nodhlag, ins an mbliadhain 1927. Thosaigh sé ina árd-tratnóna, agus bhí sé ag séideadh no go raibh sé ina mhaidin ghteigeal, lá 'r na bhárach.
    Ón maidin roimhe sin agus ar feadh an lae, bhí an spéar ag breathnúghadh an dearg, agus trom. Níor chorruigh na préacháin as a neadracha, nó raibh sé an fhada 'sa lá, agus an uair sin fhéin, ní dheachadar an fhada as baile, ach d'fhanadar timcheall na dtighthibh agus na ngarrantaibh. "Ní fada uainn stoirm a chloisteá 'chuile dhuine ins an mbaile a' rád, ar feadh an laé sin.
    Nuair a bhí na daoine ag tógáilt a suipéir, lé árd-trathnóna, tháinic sineán mór láidir gaoithe, agus do leag sé buicéid, agus cannaí a bhí leagtha amuigh ar an t-sráid.
    Bhí sé ag séideadh mar sin go ceánn tamaill, ach 'sa deireadh, d'eirigh sé ina gála. Is annsin a bhí an deifir ar na daoine ag cur "Maide Éamuinn" lé na dóirse, agus
    Tadhg Ua Fáthartaigh
    An Seanbhaile, Co. Galway