Scoil: Dubhras (uimhir rolla 6319)

Doorus, Co. Galway
Seán Ó Mearacháin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí bean ann fadó agus bhí beirt inghean aici . . .

(ar lean ón leathanach roimhe)
    focal ar bith a labhairt mar do tuitfeadh peist as a mbéal le gach focal a labharoch sí. Mhair an cailín eile go sonas sásta mar gach uair a bheadh óir ag teastaíl uaithi ní bheadh uirri acht focal a labhairt.

Bhí bean ann fadó agus bhí mac aici . . .

Bhí bean ann fadó agus bhí mac aici agus bhí siad bocht. Lá amháin dubhairt an mac go raibh sé ag dul ag obair. Bhí sé ag siubhal go dtáinic sé chomh fada le teac mór agus bhí bean ag an doras agus dubhairt sé léithe go raibh sé ar thóir oibre agus dubhair[t] sí leis go dtógfeadh sí é ar feadh trí mí.
    Thosuigh sé ag obair agus nuair a bhí an tréimhse sin caithte, dubhairt sé léithe go raibh sé ag imtheacht agus thug an tsean bhean cearc draoidheacht dó agus dubhairt sí leis go mbheirfeadh sí ubh ór gach lá. Nuair a bhí sé ag dul abhaile san oidhche bhí sé dorcha agus chuaidh sé isteach go dtí teac chun an oidhche a chuir thairis, agus nuair a bhí sé ina chodhladh san oidhche thóg bean an tighe an cearc draoidheacht agu[s] dfhág sí cearc eile ina áit. Ar maidin chuaidh s[é] abhaile agus thóg sé an cearc abhaile leis freisin.
    AT0563: The Table, the Ass, and the Stick