Scoil: Dubhras (uimhir rolla 6319)

Dúros, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Mearacháin

Tá go leor toibreacha beannaithe timpeall . . .

Tá go leór toibreacha beannuighe timcheall an ceanntar seo. Tá ceann i bPáirc-Mhór agus ceann eile i Cinn-Turla.
    Tá tobar Bricaín i Paírc-Mhór agus tobar Dúnaín i Cinn-Turla. Nuair a chuimil siad an t-uisge dóibh feín trí uaire bheadh tú leigheasaidhe. Tá tobar Ciarán acht níl mórán uisge an síos i Traígheacht. Tá poll an agus cuireann siad a glún istheach an.
    Tagann na daoine go dtí an áit sin timcheall Domhnach na bhFear agus codhluigheann siad ann an oidhche sin.

Tá cúpla toibreacha beannaithe timpeall . . .

Tá cúpla toibreacha beannuighthe timcheall na h-áite seo. Tá ceann i dTráigheacht ceann i bPáirc-Mhór agus ceann eile i Cinn Turla. Níl aon uisge ins an ceann atá i Tráigheacht acht tugtar tobar air mar sin fhéin. Tá áit an-bheag ann agus bíonn uisge ann agus cuireann siad a ghlúin isteach ann nuair a bhíonn siad ag fagáil na h-áite. Tá na daoine go dtí an áit seo timceall Domnach
    Máire Ní Ghloinn
    Seán Ó Gloinn