Scoil: Gleann Calraighe (uimhir rolla 15864)

Gleann Chalraí Íochtarach, Co. Mayo
Nóra Ní Riagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhuail sí go mór é an lá seo, agus thosuigh sé ag rith lean an bhean é agus chuaidh Tonney i bhFolach. Bhí an bhean ag glaodhach, agus ag beiceadh, agus ag coineadh, agus a fhiafruighe de gach duine, an bhfaca tú Tonney? Connaic sí girrfiadh, "O" ar seisean, chím na ghirrfhiaidh, agus ní fheicim mo Tonney. A bhó - bhó Tonney. A Tónney ó mo croide go deó thú, a Fheicim arís tú. Ní bhuailim go deó tú. D'éirigh Tónney agus tháinigh sé abhaile go sasta.
  2. Bhí sagart ag siubhaol dó fein lá, agus casadh gasúr leis. Deir sé don ngasúr "Cé mhéid Dhia ann"? "Níl fios agam" ar an ngasúr. "Cuirfidh mise ceist ortsa, Athair" ar seisean. "Ce méid asail agus mhuid balach" Níl fios agam ars an sagart. Tá tí chómh donna liom féin har sin ars an ngasúr.
  3. Bhí sean lánamhna i dteach in aice an bóthair. Bíodh faitchíos ortha i gcómhnuidhe gur immthigh an t-aim. Do bhí cailín greannmhar ins an mbaile agus bhí sí ag dul an bhóthair lá ag séoladh na ba. Chonnaic sí iad ag deanamh maistreadh. Ghlaodh sí amach inárd a guta, "Imthigh ó bjhaile seo mó chuid bainne-sí"
    Come butter Come? "Ó ars an sean bhean, a Mhártain ó tá sé laethe.