Scoil: Inbhear (uimhir rolla 12568)

An tInbhear, Co. Mayo
Tomás Mac Gearbhuigh

1. Na Fatai
    Cuireann mo mhuintir fatai ar an bhfeilm gach bliain. Ullmhuigheann m'athair agus mo dhearbhráthair an talamh. Cuireann siad leathach ar an talamh i dtosach an Earraigh nó i n-amannaibh roimh Nodlaig do réir mar tá sé fuarasta fhagháil i bPort Mór. Cuireann siad na fatai i n-iomaireachaibh agus i ndrileannaibh. Le céachta a dheintear na drilleanna
    Sgoiltear na fatai a dtúis. Má tá an lá go measardha suidheann an bhean i mbéal an phuill agus gearann na sgoilteáin; deantar poll díobh agus cuirtear gráinne gainmhe triotha sul mar gcuirtear sa bpoll iad. Ní maith an rud iad a chur lá fliuch. Na páisdí de ghnáth a bhíonns ag pitcháil. Má's iomaire atá atá deanta bíonn ceithre sgoiltéan de ghnáth in gach líne. Nuair atá siad curtha tagann duine eile agus plúcann sé an méid atá curtha - sé sin deanann sé an iomaire cothrom. Tar éis míosa basluightear na fatai agus cuirtear aoileach
    Seán Ó Cabhail