Scoil: Inbhear (uimhir rolla 12568)

An tInbhear, Co. Mhaigh Eo
Tomás Mac Gearbhuigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí rí in-Éirinn fadó bhí agus bhí cliamhain aige san domhan thoir. Cuireadh cogadh ar an gcliamhain agus chuir seisean fé dhéin cabhrach go h-Éirinn. Chroch rú na h-Éireann leis a chuid arm agus ghlchas sé a chuid luingis ionnus nár fhag sé aon ghárda cosanta agRólaigh a bhean a d'fhág sé in a dhiaidh. Ar an mbealach go dtí an Domhan Thoir chuimhnigh an rí ar an gcontabhairt mhóir in a riabh a bhean go mór mhór dá Stiocfadh aon gaiscidheach ho h-Éirinn fhad is bheadh seisean ithighthe. Bhí triur mac ag an rí agus d'iarr sé ar an mac ba shine dul arais abhaile agus a mháthair a chosaint in am na contabharta 'Muise' arsan mac ba shine" má théigimse abhaile is maith atá fhios agat go mbeidh tú in éaghmuis an gaisgideach is fearr annseo agus is baoghlach go racaidh an buaidh ort. Mar sin ní fhillfidh mise go h-Éirinn fá láthair.
    D'iarr an rí ar an dara mac
    Máire Muilleach