Scoil: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do chómaireamh sí an t-airgead go blasta agus do chuir sí isteach 'na bhrollach é. Do thug Séamus geallamhaint de'n púca an oidhche roimis sin.
    Go dtiocfadh sé amach cuige airís [?]anocht. Bhíodar amuich gach aon oidhche mar sin. Ní raibh tig duin-uasal in Éirinn gan cuairt [?] artha ann aca agus a ndóithin ólta aca. I gcionn tamaill dubhairt an púca le Séamus trí chapaill a thabhairt leis ó'n bpórt anocht mar go mbeadh comráidhe eile in-aon-fheacht leo ag teacht abhaile anocht.
    Chomáineadar leo mar a mbídís gach aon oidhche agus dob'éigin do Shéamuis an [?]dtrí chapall a bhreith leis, agus do thánadar anuas de na capaill le h-ais tíghe feirmeora agus dubhairt an firín beag trí focail ana [?] agus do deineadh trí brobhnacha luachra de na trí capaill airís.
    Dubhairt an firín beag le Séamus gach rud a déarfadh sé féin a rádh 'na dhiaidh agus é a leanamhaint ins gach aon áit a gheobhadh sé
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Chorcaí