Scoil: Doire / Derrew (uimhir rolla 14624)

Na Doiriú, Co. Mhaigh Eo
Caitlín Bean Uí Maolalaidh
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0092H, Leathanach 06_034

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0092H, Leathanach 06_034

Ar an leathanach seo

1. Bhí bainríoghan in Éirinn fadó agus bhí sí amuigh ag snámh le na Mháthair an lá seo nuair a connaic siad long ag teacht. Cuir sí uirthí a cuid éadaigh com tapaidh is a raibh sí inann mar bhí a fhios aicí gur fathach a bhí ag iarraidh a breith uirtí a bhí ann acht ní raibh sí sáthach tapaidh mar bhí an fatach amuigh as an long agus beirthe uirte sul a raibh a fios aicí cá raibh sí. Thug sé leis í go dthí an long agus go dthí a thír féin í agus cuir sé suas í seomra leí féin í agus leag sé lá amach nuair a pósadh an beirt acú.
    Séamus de Búrca
    Coill Fháil, Co. Mhaigh Eo