Scoil: Coolroe, Tinahely

An Chúil Rua, Co. Chill Mhantáin
Mrs Lush

theagmhuigheadar le n-a chéile tháinig an t-ainmhidhe ar an láthair is do thóg sé an cailín bocht abhaile leis go n-a bhrughtheach is coimeádadh i mbraighdeanas í.
    An inghean ba shine a bhi ag an bhfear seo i mBrí bhi sé le pósadh i gcionn lá is bliadhain is d'áitigh an cailín óg seo a bhi gabhtha sa bhrughtheach go leigfidhe saor le h-aghaidh na bainfheise í, ach ni leigeadh a mian léithe. Tháinig an cailin ion-phósta fiú, is chuaidh sí síos ar an dhá glúin ag áiteamh ar an ainmhidhe ach bhí a saothar i n-aisge dí.
    Ghabh lá is bliadhain eile thart is bhí an dara inghean óg ag dul chun pósta ach ní thabharfadh an t-ainmhidhe cead do'n inghean a b'óige dul chun na bainfheise ach chomh beag.
    Ghabh lá is bliadhain eile thart is bhuail tallann pósta an t-ainmhidhe. Chuaidh sé chomh dian sin air gur iarr sé lámh an chailín seo a bhí i mbraighdeanas aige. Ní raibh an cailín óg sásta nó leath-shásta, rud chomh mór chomh gránna nó chomh droch-chumtha a bheith mar chéile aici. Bhí sí ag cur
    Siobháinín Ní Thuathail