Scoil: Coolroe, Tinahely

An Chúil Rua, Co. Chill Mhantáin
Mrs Lush

Ar an leathanach seo

1. Tá sceach bheag ag fás ar bhárr cnuic Dousárd díreach mar a théigenn bladhm Teine treasna an bhóthair go mór mór sa gheimhreadh.
    Lá amhám ar a séa chlog bhí m'athair ag dul chun an aonaigh agus siúd leis an mbladhm fé chosaibh an ghearrám tháinig sceon ortha araon, ach, shroiseadar an áit 30 slán sa-bháilte -
    Seán Cearnaigh
    13
    Baile Uí Cheallaigh, Co. Chill Mhantáin
  2. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Uair amhám bhí sean-fhearann a bhíodh i gcomhnaidhe ag dul ó áit go h-áit san oidhche ag bailiú cipíní.
    Oidhche dá rabh sé amuigh chuaidh sé go dtí an tobar agus buicéad aige, ach, thuit sé ar mhuleach a chinn san uisce, agus fuaradh é an mgaidim in a dhiaidh sin aagus é marbh. B'éigean an tobar a Cíonadh [?] agus