Scoil: Kilmore Convent School

An Chill Mhór, Co. Loch Garman
Sr. Lorcan Ní Riain

1. Ainm an aithriseora - Cáit Ní Lamport
    A h-Aois - 14 bliana
    A Seoladh - Baile h-Éile, Cill Mhór

Fadó bhí cáil mhór ar Bhaile h-Éile maidir le h-iasgaireacht. Thagadh iasgairí ó'n Bhreatain Bhig go dtí an áit gach bliadhain le h-iasg d'fhághail. Bhí de nós ag iasgairí Bhaile h-Éile gan cur amach chun fairrge ag iasgach Oidhche Naoimh Mairtín. Bhí iasgairí ó Shasana san áit ag an am san agus rinneadar magadh fé na h-Éireannaigh. Dubhradar nach raibh splannc céille aca, gur chreideadar i bpisreogaibh srl. Ba bheag suim a chuir iasgairí Bhaile h-Éile ionnta, d'fhanadar sa bhaile.
    Pé scéal é, chuaidh na Sasanaigh amach ag iasgach dóibh féin agus d'fhilleadar ar maidin agus na báid ag cur thar maol le h-iasg. Bhí díombáidh ag iasgairí Bhaile h-Éile a d'fhan sa bhaile.
    An chéad Oidhche Naoimh Mairtin eile dubhairt iasgairí Bhaile h-Éile leo féin go raghfaidís amach ag iasgach. Rinne na mná a ndicheall gan dóibh dul ach ba bheag suim a chuir na h-iasgairí ionnta.
    Cáit Ní Lamport
    Baile Uí Éilí Theas, Co. Loch Garman