Scoil: Teampoll an Ghleanntáin (C.) (uimhir rolla 2358)

Teampall an Ghleanntáin, Co. Luimnigh
Meadhbh Ní Ghormáin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí duine uasal ann tráth agus bhí sé ag lonnughadh i gcaisleán.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    chodladh agus taréis tamaill tháinig sí isteach chun é fheisgint acht bhí sí imthighte chuaid na seirbhísigh go léir annsan ar a lorg acht ní raibh sé in aon áit agus i lár na h-oibre go léir tháinig an mháthair abhaile acht ní dubhairt sí aon rud leis an gcailín.
    Is amhlaidh go raibh sean-bhean i measg??? na ropairí agus nuair a bhí an cailín imthighte amach d'fhuadaigh sí an leanbh agus do thugadar go dtí uaimh í idtreó, dá ngabhfaí iad bheadh ar an duine uasal iad do sgaoileadh?? chun a mhac d'fhagháil uatha.
    Bhí an mac ins an uaimh ar feadh dhá bhlian agus aon lá amháin bhí an t-sean-bhean in a codhladh agus d'culaigh sé amach trí sgailp?? a bhí ins an bhfalla agus chuaidh sí treasna na gcnoch go dtí gur bhuail sé ar bhuachaill a bhí ag aodhaireacht agus d'innis sé an sgiul??? do chomh maith agus d'fheadhfadh sé. Do thug an buachaill í go dtí fear a bhí in a chomhnuidhe ar an gcnoch agus taréis dhá bhlian do chuaidh sé ar lorg túismightheóirí an leinbh agus do bhuail sé ar chailín a bhí ag aodhaireacht agus
    AT0707: The Three Golden Sons