Scoil: Baile Choitín (B.) (uimhir rolla 16109)

Baile Choitín, Co. Chorcaí
Liam Ó Rignigh

Ar an leathanach seo

1. San tsean aimsir déirig na daoine ar a cúig a clog ar maidin. Chuadar amac insan bpáirc ag obair go dian mhaith agus obair cruaidh a bhí ag na feirmeoirí an t-am sin mar ní raibh aon inneal talmhan ann. Ar a hoct a clog chuaidh bean an tighe amach ag glaodac ortha. Nuair a thangánadhar isteach bí bórd mór ilár an cistin. Bí baisín bhainne ós comhair gac fir. bi pláta leitean ann leis. Ni raibh aon cupán an t-am sin. Bi alan bainne ag na feirmheoiri mar ni raib aon uachtar-lanna ann.
    Chuadar amach arís ag obair le ráinn. Nuair a thanghanadhar isteach bi an bord ilar an chistin bi baisín bainne os comhair gac fir. Caitheadh na pratai ar an mbórd. Ditheadh alan prataí an uair sin. Bi na fir nios laidhre an uair sin na mar atá siad anois. Deireann na daoine anois go raib na prathái
    Dómhnall Ó Cinnéide
    Bean Uí Breathnach