Scoil: Baile Choitín (B.) (uimhir rolla 16109)

Baile Choitín, Co. Chorcaí
Liam Ó Rignigh

1. Bailechoitín - mar atá sé anois.

Tháinig athrú mór ar Bhailechoitín. Tá a lán de thightibh deasa ann anois, agus tá ceithre chéad daoine na gcómnuidhe ann. Cuireadh eaglais ar bun san mbliadhain 1902. Eaglais deas is eadh é. Cuireadh scoil ar bun san mbliadhain 1911. Tá oileán mór agus oileán beag in aice Bailecoitín. Teac solus atá ar an oileán mór. Caora atá ar an oileán beag. Tá chaladh deas i mBailechoitín. Báid gluaisteán agus báid seóla agus bád shábála atá san gcaladh. San samhradh tagann a lán cuartóirí go Bailechoitín chun a laethe Saoire a chaiteamh.
    Bíonn chuid aca ag snámh. Tugtar "anglers" ortha. Tagann siad ó Shasana. Bíonn an-spórt acha mar bíonn eisc an-mhór san gCuan. Tá faillte árda i mBailechoitín. Is maith leo a beith ag siubhal ar na failltibh mar rud slantámhail is ead é. Téigheann na cuartóirí ag siúbhal ar na failltibh go Bailetreasna áit suidhthe dhá míle ón mbaile. Bíonn siad ag snámh
    Tomás Ó Rignigh