School: Baile Uí Bhuaig (B.) (roll number 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Chorcaí
Martias Ó Luasaigh

1. Do bhí fear oibre ag duine mór agus do bhíodh sé ag aóidhreacht ba agus caoíre do i seana pháirceanna i gcnoc agus do bhí gallánín i gceann des na páirceanna.
    Do bhí comgar ag daoine tríd na páirceanna san cun an Aifrinn. Do ghabhaidís chuige gach Domhnach agus núair a bhídís imthighthe uaidh do théigheadh sé chun an galláinín agus deireadh sé a phaidreacha. Do ghabhadar chuige Domhnach eile agus dubharadar leis glúaiseacht chun an Aifrinn agus do ghlúais sé in-aonfheacht leo. Bheil do chúaidh sé isteach sa t-sheipéal ináonfeacht leo. Seadh an san tú. Do bhí gath gréine ag dul tríd an t-séipéal agus do chaith sé a chasóigín mór ináirde ar an ngath gréine agus do choinnibh sé do é agus annsan do bhí na daoine go léir ag féuchaint air agus do bhí an sagart ag féucaint air le h-ionghnadh. D'aithinigheadar go léir gur duine beannuighthe é. Núair a bhí an t-aifreann léighthe d'imthig sé in-aonfeacht leis na daoine go dtí a ghallainín agus go dtí a mba airís agus do ghabhadar chuige Dia Domhnaig a bhí chúghainn airís agus
    AT0759B: Holy Man Has his own Mass
    Diarmuid Ó Céilleachair