Scoil: Cnoc an Chuilinn, An Ráth Mhór (uimhir rolla 9871)

Cathair Bhearnach, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Dhuinnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do h-innseadh dó connus mar do bhí an sáirsint ag teacht gach aon maidean agus connus a chur sé an dochtúir ó Corcaigh cuighe. Nuair d'airig sé an méid sin do ghol sé agus dúbhairt sé le na mháthair teachtaire a chur láithreach chuig an Sáirsint a' rádh leis gur teastuig uaidh labhairt leis. D'imthig an teachtaire agus d'innis sé an sgéal tríd síos do'n Sáirsint. Bhí an Sáirsint go mall ar dtúis acht tar-éis machtnaimh dhein sé ceann ar aghaidh an dhuine bhreóite. Bhuail sé isteach sa tigh agus suas sa tséomra mar a raibh an óigh fhear sínte i leabaidh a bháis. D'feacadar ar a chéile ar fead nóimeata agus annsan do líon dhá shúil an tSáirsing Óg le deóra móra. Chrom sé ar a dhá glúin cois na leapthan agus le croidhe cráidhthe, brónach d'iarr
    John F. Dineen
    Teacher (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)