Scoil: Gurrán Easaigh (uimhir rolla 12053)

Garrán an Easaigh, Co. Chorcaí

1. Na hEín
    Núair a eitleann an tumadóir dubh isteach ins an talm ón taobh tiár go dtí an taobh toir tá droc aimsir le teacht. Bhíonn na fáinnleóga ag eitilt go h-árd agus na lacain ag screacaig go hárd sin comartha droc aimsir. Núair a thagann na pilibíní adthuaid tá aimsir cruaidh ag teacht.

Fairrge agus Eisc.
    Núair a cuireann an roin a ceann os cionn na dtonn ta stoirm ag teacht. Téigheann na heisc i sloighthe ar an fat ceadhna. Tuiteann na tonnta go trom nuair a bionn feartainn ag teacht.

Grian agus Gealac.
    Dá mbeadh fainne mor timal na gealaighe do bhead feartainn againn. Núair a eirigheann an grian go geal ar maidin tá súl againn le fearthainn insan tráthnóna.

Teine.
    Da cloiféa na cipíní san teine ag deanam fothrom beadh fios agat go mbead stoirm ag teacht. Nuair a thuiteann an suithe anuas on simne ta súl againn le feartainn. Nuar a bhionn an deatac ag dul suas go direac on simne ta sul againn le fearthainn. Da mbeadh bladhma gorma inte tá sul againn le fearthain. Da mbeadh an ciotal dearg nuair a thogfa anuas on teine é tá sul againn