Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do bhí cuig acra deag talmhan acha agus cúig ba. Do bhí Síle agus Máire ag dul air scoil agus níor bfada go raibh Séan ag dul ar scoil leis.
    Sord amadan dob eadh Séan agus do bhiodh na buacaillí agus na cáiliní ag magadh fé agus do bhí t-athair na leath amadan leis. Do deanfadh Séan móran oibre da n-athair nuair a bhí sé dhá bhlian deág nú mar sin.
    Do théigeadh an t-athar ag sgoruidheacht agus do bhíodh sé ag innsint sgeula agus rudaí mar sin do muinntir an tighe agus do biodh árd shaoghal acha ach uaireannta do bhíodh sé ana searbh ar fad.
    Aon lá amhan do bhí sé amuch i parc eigin agus do bhí sé ag treabhadh i dtosach an láeh agus ag cuir sgioláin an cuid eile don leá. Do biodh sé ag obair go h-ana cruaidh gach agus do bhíodh Séan ag obair gach lá leis agus do biodh sé go maith cuighe leis.
    Bhí Séan an bachaillin agus do ag feachaint ar ag cuir na sgiollan leis.
    Bríghid Ní Iarfhlaithe