Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá fhios agam go bfuillid saidhbhir tóg é sin agus do shín sé proca mór d'ór cuige agus do bhí sé ana buidheach do.
    Nuair a fheach sé na timpeall airís do bhí sé imighthe agus dubhart sí leis féin go mhaith leis dul leis agus do glaoch sé air ach níor tháinigh sé in aon-chor.
    Do tháinigh ana bhrón air ansan agus do chuaidh sé abhaile agus d'innis sé dhá bhean cad a thuit amach agus do bhí sé ag gáirídhe agus do bhí ana athas air leis nuair a bhí an proca ór aige in-aon-cuma.
    An lá na dhiaidh sin do chuaidh sé go dtí an áit áiris agus do bhí sé ag cuineamh cad a dheanadh sé in aon-chor ach do bhí sé ag sgreaduigh agus gach aon rud mar sin cun go mbeidh fhios ag an pucaí go raibh sé ann ach ní raibh.
    Do chuaidh sé abhaile agus do bhí sé ana compordach na dhiaidh sin.
    Brighid Ní hIarfhlaithe