Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Do thógadh sé lampa leis ionas go dtabharfhadh sí solus do's na daoine atá marbh.
    Bhíodh an duine bocht ana thuirseach gach oidhche agus nídh nár b'ionghnadh leis mar dá mbeadh sé a dó dhéug a chlog nuair a bheadh sé críochnuighthe do théigheadh sé go dtí an roilig.
    Bhí a athair is a mháthair marbh agus deir cuid de's na daoine gur b'in é an cúis a bhíodh sé ag dul ann.
    Ní deireadh aoinne aon fhocal leis id' taobh bheith ag dul ann mar bhíodh eagla ortha roimmis agus ní raibh a fhios ag puinn daoine ach bhíodh daoine ag dul abhaile ó bheith ag sgrouidheacht agus do cuididís aithne air. Bhíodh an lampa ar lasa i gcómhnuidhe ar eagla go dtuitfheadh sé.
    Tá sean fhocal ann agus sé an rud é ná ní ceart tuitim ann
    Caitlín Ní Loingsigh