Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear na gcómhnuidhe i mBéal-átha-an ghaotruig agus do bhí sé ana shaidhbhir ar fad agus ní raibh sé phósta in-aon-chor agus ní raibh aon clainn aige agus bé an ainm a bhí air nó Micheál Dubh agus ní raibh a dóithin airgead aige do féin fé mar a déarfhad sé ach bé a thuairim a bhí ag gach aoinne, go raibh mórán airgead aige ach do bhí leis ach do theastuig uaidh thuille do a bheit aige.
    Do bhí sé ag dul ag sgoruidheacht agus nuair a bhí sé ag teacht abhaile do chonnaic sé rud a bhí air a aghaidh amach agus do bhí ana-ionghnadh air ar fad agus dúbhairt sé gur bé an ainm a bhí air ná Míceal Ó [?]Daonáin agus d'iarraid sé do a raibh sé sásta dul leis agus dúbhairt sé ná raibh sé in aon-chor.
    Ansan do chuaidh sé uaidh agus dubhairt sé leis "Tiocfadh arís".
    Máire B. Ní Chéilleachair