Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Lá amháin do bhí fear ag gabháil trí choill ar maidin go luath agus é ag dul ag féachaint ar na beithidig a bí ar an gnoc.
    Nuair a tháinig sé go dtí na beithidig do bhíodar go maith agus do bhí sé cun teacht abhaile arís ach do thug sé fé ndeara rud tamaillín uaidh.
    Do chuaidh sé fé na dhéin agus do bhí cloch mór san áit na raibh pioc roimis sin. Do bhí marcanna ar an gcloc agus do thosnuigh sé ag feachaint ortha ach dhein sé pioc asta.
    Do thóg sé an cloc agus cad a bheadh[?] fé ach poll mór doiminn agus casáin ag dul amach a gach taobh de. D'feac sé go h-ana dheas agus dubhairt an fear ina aigne féin go ragad sé sios cun feacaint ar mar do bhí sé go h-ana luath agus ba mhaith leis an fear bheith ag
    Máire B. Ní Céilleachair
    Tonn Láin, Co. Chorcaí