School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí baintreach ann uair agus do bhí aon mac amháin aici agus do bhíodar ana bhocht agus fraoch a bhí mar díon ar an dtíghe aca. Seán ab'ainm de'n buachaill.
    Bhí aon bó amháin aca. Bhí Seán ana leisgeamhail. Bhí paiste talmhan aca leis agus dá mbeadh aon tairbhe i Seán d'fhéadfadh sé rudaí a chur ag fás ann ach ní raibh aon mhaith ann agus bhí an paiste talmhan ag dul gan mhaith.
    Pé sgéal é bhíodar chómh bocht san ná bíodh a ndóithin le n-ithe aca uaireanta. An tráthnóna so ní raibh blúire bídh fé dhíon an tíghe aca agus dubhairt an baintreach leis an mac go gcaithfeadh sé an bó a dhíol ar an aonach lá'r na mháireach nó go gcaithfidís dul amach ad'iarraidh déirce. Do chrúidh sí an bhó ansan agus d'óladar an bainne agus sin a raibh le n-ithe aca i gcóir an suipéar. Bhí áthas an
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Chorcaí