Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

t-airgead.
    Nuair a tháinig na píléirí abhaile ó Shasana chuadar isteach sa tig bhreágh féachaint an raibh an t-airgead ann agus ní raibh agus bhíodar ar buille.
    Do cheap na píléirí agus na daoine uaisle gur na púcaí a thóg an t-airgead agus chuadar go dtí na púcaí.
    Aon oidhche amháin chuadar isteach i lios agus tháinig na púcaí amach chúca agus do thógadar isteach iad.
    Dubhairt na píléirí agus na daoine uaisle gur na púcáí a thóg an t-airgead agus chuireadar isteach i bpríosún iad. Do chuaidh na púcaí cun cómhnuighthe san tig nuadh agus bhí na píléiri istig i bpríosún i gcaitheamh a shaoghail.
    Brighid Ní h-Iarfhlaithe
    Magh Réidh, Co. Chorcaí