Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear saidhbhir ann uair agus do bhí sé ana aosta agus do bhí dhá bata aige. Aon lá amháin do chuaidh sé amach ag siúbhal agus do casadh fear air agus dubhairt sé leis go leigheasfadh sé é dá dtabharfadh sé céad púnt do ach dubhairt an fear saidhbhir ná féadfadh sé an méid sin airgead do thabhairt do mar ná beadh pioc aige féin ansan.
    Ansan dubhairt sé leis go leighisfeadh sé é dá dtabharfadh sé caogadh púnt do agus dubhairt an fear saidhbhir ná tabharfhadh sé dó in aon-chor é.
    Do chuaidh sé abhaile agus nuair a tháinig an oidhche do chuaidh sé a chodladh agus nuair a éirig sé ar maidin do tháinig bacach isteach cuige agus d'iarr an bacach air rud éigin do thabhairt do agus dubhairt an fear saidhbhir ná raibh pioc aige le tabhairt dó ach an breicfeast ach dubhairt an bacach leis go raibh an breicfeast aige cheana féin i dtig éigin eile. D'imthig an bacach leis go dtí
    Nóra Ní Ceilleachair
    Com an Ghadhair, Co. Chorcaí