Scoil: Lochán Mór

An Lochán Mór, Co. Chorcaí
Seán Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ab'eadh é leis. Thóg sé a thig féin, chuir sé an díon agus an slinn air agus dein sé gach aon nídh eile leis leaistig agus leasmuigh dhe. Dhéanfadh sé bád leis chómh maith leis an nGearalthach nó aon bháid saor eile; i ba mhinic a déin.
    Pé scéal é, bhí sé féin agus Cáit Dhómhnaill Mhuirtí geall le h-aon aois. Thuiteadar i ngrádh le na chéile, i ngan fíos dá muinntir gan dabht.
    Bhí fear eile 'na chómhnaidhe i mBiolarach darbh ainm dó Micín. Micín Dhómhinaill Thaidgh a tugtaí air an uair sin, ach ní chloisfeá air le fada an lá anois ach Micín na Ceárdchan. Ó Súilleabháin an sloinne atá air ach tá "Ceárdchan" mar leas-ainm ar an gclann san go léir.