Scoil: Droichead na Ceathramhna

Bridgecartron or Derrycashel, Co. Ros Comáin
S. Pléimeann

Bhí fear saidbhir in-a chómhnuidhe i gCondhae liathdroma agus bhí teach mór cinn clinne aige. Bhí fiche seomra ins an teach seo agus ní raibh aon teach san gCondae chómh mór leis.
    Is amhlaidh a bhí seomra éigin amhán ins an teach i nar fhág an fear a chos riamh mar níor bhféidir le h-aon duine é a fhosgailt.
    Mar sin, chreid an fear go raibh taidhbhse ann agus bhí eagla air gach aidche nuair a chuaidh sé chun codalta.
    Tar éis tamaill, d'innis sé an sgéal do n-a chómharsana agus tháinig faithchíos mór orra. Bhí gear calma ins an gceanntar agus dúbhairt sé go n-oslóchadh sé an dora a's go rachadh sé
    Máiréad Ní Loinsigh
    Béal Átha Fearnáin, Co. Ros Comáin