Scoil: St Brigid's Convent, Goresbridge (uimhir rolla 15695)

An Droichead Nua, Co. Chill Chainnigh
Sr. Aibhistín

Ar an leathanach seo

1. Tamall maich ó-shain bhí fear in a comhnuidhe agus mbaile an ailéain d'arbh ainn Art Ó Bhriain Bhíodh sé ag obair agus geais gainimhe Lois Bochair an gaire don Crsainre. Tháinig a bhean an mhaidin seo á rádh leis go raibh a chuid bhidh ar bhórd ach glaoidh sé mallocht uathbhásach anuas uithre. Ls air féin a thuith an mallacht mar ní raibh an focall as a bhéal gur múcadh é fé meall mór gainimhe.
    Ní raibh a corp ach tamaillín sa eré an uair a bhí a thaidhbhse ar an mtóthar gach aon oidhche agus bhí na daoine go léir sgannriugthe roimh an taidhbhse. Ní bfuighidís dul amach taréis tuitim na h-oidhche. Bhíodar chómh sgannruighthe sin. Sa deireadh chuireadar toscarocht go dtí sagart naomhtha in Dubhuiste dárbh ainn an t-atair gos ag iarraid air teacht agus an t-uidhbhse do díbhirt le fuinneamh an lae. Tháinig sé gus bhuail an taidhbhse leis ar an mbáthar. An tusa Arc O Briain. Deir an sagort. Ls mé arsaigh
    P. Ó Leathlóir