Scoil: Currach Beag (uimhir rolla 10721)

An Comhartha Beag, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Dhrisceóil

Ar an leathanach seo

1. Bhí an duine seo 'na chomhnuidhe i gCorrach Beag tímcheall cead bliain ó shoin. Bíodh sé ag iasgaireacht gach lá. Tráthnóna amháin nuair a tháinig sé abhaile dubhairt a bhean leis go raibh a chuid ba imthighthe ag an mbáille. Maidin lár na mháireach do ghlaoidh an fear ar a dhaoine mhuinteara agus ar a chomharsain. Bhí na ba amuigh in aice Baile an Sgeilg. Bhí an báille agus a chuid saighdiúirí ann leis. Bhíodar istigh i dtig éigin ann. Cuaidh na fir ón oileán seo amach agus rug Diarmuid ar an mbáille agus dubhairt sé leis a chuid ba a thabhairt thar nais dó nó go mharbhóchadh sé é. Fuaradar na ba agus thógadar abhaile leo iad.
    Seán Ó Conchubhar
    Seán Ó Conchubhar