Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

fothrach cille ins an tsean reilg mar is ann a bhí an séipéal sar a tógtaí an séipéal nua.
    Tá ceann (Cill na Meárnóig) leibhéala agus tá an ceann eile ag leathadh le fánaidh. Tá an fánaig sin ar agaidh na gréine, agus dá bhrigh sin tugtar "Súgh Gréine" mar ainim air. Tá seana thuambaí ann ina gcuirtí na huaisle fadó, dóirse ortha san.
    Tá ceallúnaigh ann leis i naice na scoile. Ar bárr Achaidh Tiobraid atá sí. Tá radarch áluinn le feisgint ón áit sin. Cifeá Loch Coráin, Baile na Sgeilg, Oilean Dairbhre, Daingean Uí Chúise, Na Cruacha Dubha agus a lán áiteanna eile i Uibh Reáthach ón áit sin. Tá timcheall acra ann, uaighneacha móra agus a lán uaighneacha beaga. Tá golán mór i lár an Callúnaigh, timceall deich troigthe ar aoirde. Deirtear go raibh fiche troig ar aoirde, acht bristí uair éigin é.
    Tá uaig ghaisgidigh fén ngollán san.