Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aon áit ag na daoine a cuireadh amach acht dul a diarraidh déirce dóibh féin ar fúid na h-áite. Na daoine a fuair an talamh bhíodar san ina seirbhísig ag na Sasanaig, agus do fuaireadar talamh na h-Éireann mar brontas mar geall ar gniomh éigin a deineadh ar son Sasana.
    Ba mhór an truagh na tinneóidte fé smacht ag an dtigearna talaman. Ba cuma leo uaireannta bheith beo no marbh, mar ní raibh an t-airgead go fluirseach aca, agus lá an cíosa ag teact.
    Bailití deachmaidhthe fadó leis do's na tigearnaí talman, agus dos na ministéirí. Bailigeadh na seirbhísig iad. Bailtí an tríomhadh leabaidh den garaidhthe mór thimcheall na háite sin dá mbeadh naoi leabaidh prátaí ag duine tiochfadh siad san as baineadh siad leabaidh amháin.