Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ná féadfaí dul in a gaor. "Tá dhá ba ar an dtaobh eile de'n claidhe, agus níl aon nídh déanta leo, agus is dóigh liom ná fuil aon ní dá shagas sin déanta leo. Bhí fiogar na croise ag bean an fheirmeora á dhéanamh leo. Dimthigheadar agus thánadar uatha san, agus an bhainne aca. Dubharadar annsan leis an gcailín dul go dtí a máthair ar maidin, agus bainne cinn a fhágaint aca, ná bheadh sí aon nídh cun deiridh leis. Dubhradar lei leis í crúd aon lá dá tagadh sí ag géimrig san clós. Dubhairt a máthair lei go bfhuigeadh agus fáilte. Dubhradar leis an cailín dul i codlad dí féinig go mbeadh an sgéal "alright". Théig sí ina codlad, agus má geibheadh ní raibh aon ím ag bean an fheirmeóra ar maidin dá fhágailt as a cuid bainne. Níor dubhairt an cailín faic. Ní raibh aon scannradh acht an tím a bhí ag máthair an cailín aimsire annsan. Is ró geárr gur chuaidh bean an feirmeora go dtí an sagairt, agus dubhairt sí leis go raibh an tím go léir bainte ag máthair an cailín aimsire. Dubhairt an sagairt le dul