Scoil: Braighde (uimhir rolla 11343)

Na Braighde, Co. Chiarraí
Máire C. Ní Chonchobhair

insna cúpoga bliam a bhí siad beirrte cun leigeas do cuair ar méiscirí. Nó gearrtaí dran
    tsort leigeasaidh siad dataca. Tá planda eile a fasann ins na bportach níl fios agam cad é an ainm atá air acht tá sé ana maith cun leigeas do cur ar borad peist.
  2. An módh iascaig a bhí aca fadó ná deinidís cliabhán mór agus cliabhán beag. Biod beul an cliabhan bheag ana mhor. Ní biodh sé act cúig orlaí sa bun. Cuiridís beal an cliabhan i dtóin an cliabhán, agus ansan cuiridís san uisge é. Annsan teigead fear ag bualadh na hiasg le bata. Ritead na hiasg isteach ins na cliabanaibh.
  3. Fásann an fíadhile buidhe go leór san talamh bocht, agus an cuillean capall agus an corrad préacain. Fásann an noinín agus an feócadán go mór mhór sa talamh saithbhear. Tá rud ag fás ar a glaodtar an bainn cion agus tá nimh innte. Luibhnimhe
      1. cleachtas an leighis
    Pádraig Ó Muircheartaigh