School: Braighde (roll number 11343)

Na Braighde, Co. Chiarraí
Máire C. Ní Chonchobhair

1. Fasann morán prataí ins an ceanntar seo. Ar an gcead dul síos deintear na sgeallain, leigtear suil ins gach sgeallain. Annsan deintear an talamh do treabha. Deintear na híomairí agus bualtar iad le ramhan chun iad do socrú. Sáthan said an síol le ramhan. Cuirter aolach ortha annsan agus cuirtear an cré anuas ortha. Nuair a tagann siad suas cuirtear an dara cré leo. Deintear iad do spe le cloch gorm cun an dubh do coimead uatha. Cuirtear morán sagas prataí an tseamróg, an data, an kerr pink. An kerr pink an prataí is fearr acu. Ní cuireann said aon sol on síopa acht aol. Deireann daoin mór-thimceall na haite seo níl aon sol chomh mhait leis an aolac.