Scoil: Braighde (uimhir rolla 11343)

Na Braighde, Co. Chiarraí
Máire C. Ní Chonchobhair

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear i 'na chómhnuidhe i naice le Bealach Bearna. Seán Ó Súilleabháin a b'ainm dó. Fuar sé breóite agus chuir a bhean fios ar an sagart chun olla dhéanach do thabhairt dó. Bhí an oidhche ana fhluich agus dorcha ar fad. Níor raibh aon bóthar ag dul isteach ann ach cosáin. Do bhí abha mór ag rith ó Loch Brin agus do béigin don sagart dul trasna. Capall a bhí ag an sagart agus nuair a srios sé an ádh cos ní corróchadh an capall mar do bhí bardán ag léimrigh ann. Do caith sé uair ag an ádh agus sa deireadh do béigin dó dul mór-timcheall Loch Brin. Nuair a srios sé an tig do bhí an fear marbh agus bhí sé ar buille. Dimthig sé go
    Seán Ó Muircheartaigh