Scoil: Clochar na Toirbhirte, Cill Áirne

Cill Airne, Co. Chiarraí
Múinteoirí:
An tSr. M. Déaglán An tSr. Marie Thérèse

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    san spéir sin cómhartha go mbeidh sneachta ann. Nuair a bhíonn ceó bóthair ag eirighe suas sin cómhartha go mbeidh fearthainn againn. Nuair a théigheann an gabhar fé tor-aitinn sin cómhartha go mbeidh droch-aimsear againn.
    Nuair a bhíonn an madra istigh san tigh sin cómhartha go mbeidh sneachta againn.
    Nuair a bhíonn ghaoth anoir ag séideadh deirtear gur comhartha é sin go mbeidh aimsir fuar agus tirim againn. Nuair a bhíonn an ghaoth andheas nó an ghaoth aniar ag séideadh deirtear go mbeidh fearthainn againn.. Nuair a bhíonn an ghaoth adtuaidh ag séideadh deirtear go mbeidh sneachta againn.
    Nuair a chuireann an cat a dhrom chun na teine deirtear go mbeidh fearthainn againn. Nuair a thuiteann an súgha anuas as an tsimné sin cómhartha go mbeidh fearthainn againn.
    Caitlín Ní Shúilleabháin