Scoil: Curry (C.) (uimhir rolla 12067)

An Choraidh, Co. Shligigh
Bean Uí Chaomháin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a cailltear duine idtig 'n-a mbíonn clog ar suibhal stoptar an clog agus ní cuirtear ar suibhal arís é go mbíonn an duine curtha. Nós eile atá coitchiannta i gCo. Shligigh seardh gan an luath ó'n dteine a chur amach as an dtigh go mbíonn an socraid imthighthe. Déantar carn de le h-ais na teineadh nó cuirtear i sean bhuicéád í.
    Deirtear nach ceart deor a shuilt go ceann dhá uair a chluig tar éis an duine d'fháil bás. Fir is mó bhíos ar thórramh agus is mó fhanas ann go maidin.
    Ní cheart do mhnaoi aonrach dul isteach i dtig cuirp. Ba cheart bean eile bheith léi.
    Tugtar píosa de chré agus tobac do gach duine a théigheas isteach i dtigh ina mbíonn duine marbh. Tá buadh fé leith i maide cuill i n-aghaidh droch-sprideanna.
    Má tá duine le bheith curtha ar an Luan is gnáthach fód dé'n uaigh a ghearradh Dia Dómhnaigh.
    Níl sé sona éádach a ghearradh nó gruag a ghearradh ar an Luan.
    An duine is deireannighe chuirtear i roilig deirtear go mbíonn an duine sin ag tarraingt uisge chun na coda eile go dtagann duine eile.
    Ní théightear aon bhóthar nua le corp má's féidir
    Caitlín Ní Giollaruaidh