Scoil: Caladh na Feirsde (uimhir rolla 13481/2)

Caladh na Feirse Thiar, Co. Chiarraí
Séamus Ó Luain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    do ghuibh an fathach an tslighe & do bhuail sé leis an rí d'taobh amuigh de'n doras & do bhuail sé isteach sa bhíul é le baile dorn agus do bhain sé trí fhiacla as, agus do thóg sé suas iad, agus do chuir sé isteach sa phóca iad, agus d'imthig sé air. Agus bhí arm an rí go léir ag feacaint air á dheanamh, agus ní dubhairt aoinne aca "Is olc a dheinis an baile sin a bhualadh". Chuaidh sé isteach abhaile agus go thóg sé an babaidh marbhí sé breoidhte tinn tréis an mbaile. Nuair a tháinig an triúr mac abhaile i gcionn an tráthnóna & bhí an dinnéar ollamh rómpa ar an mbórd shuidheadar síos chun an dinnéar a chuitheamh & d'iarradar ar a mathair "cowl m'athair an rí ná [?] sé agan dinnéar nar dteannta?" Tá sé gan bheith ar fognamh, ars an mathair. "Abair leis eiriú suas agus an dinnéar a chaitheamh 'ár dteannta". D'eirigh sé suas cácha. "Cad tá ort?" ars an mac críonna "ná fuil tá ábalta an dinnéar a chaitheamh 'ár dteannta". "Ní haon mhaith chun a ninsint díbh-se". "Ná bach san, athair, ínnsig dósa cad d'imthig ort". "Fathach na gcúig gceann, na gcúig mbonn & na cúig muinéal do tháing & do bhuail le baile dorn isteach sa bheal mé & do bhain sé trí fiachla asam, agus chuir sé na phóca iad & d'imthig sé ar a bhóthar, & ní dubhairt aoinne dum cuid airm". "Is olc a dheinis an baile sin a bualadh". Arsh an mac, "Beidh sásamh againn go cruaidh as". Ar maidin lae ar na niáireach d'imthig an bheirt mac críonna pé an áit de'n domhan a bhí sé na chomhnaidhe chun sásamh bheith 'ca as. Do lean an tríughadh drithéar iad &
    AT0301: The Three Stolen Princesses
    AT0551: The Sons on a Quest for a Wonderful Remedy for their Father