Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear bocht fadó na chómhnaidhe ag Barra Cgaisleain Griaire, is ní raibh éinne sa tig aige ach é féin 'sa sheana- mháthair.
    Bhíodh sa a' tarrac móna gach aon lá ó's na portuighthe annsan le na chliabh, agus lá amháin dé raibh sé ag teacht abhaile le cliabh mór móna agus é an cnoicín beag anuas, chuaidh cos leis agus n-achrann i bpoll, 's tógadh leis, is thuit sé ar bhios a chínn agus an cliabh anuas air.
    D'eirig sé fé néal is thairrig se cic ar thóin a chléibh - "á léan ort"! ar seisean, "sé seo an badhta deireannach agam sa agus agat - sa agus gcoidreamh a chéile">
    Chaith se an mhóin isteach arís ann, is seo abhaile leis go dtí na mháthair. Do leag sé an cliabh móna sa chiúnne, is d'ionntuigh sé ar a mháthair is dúbhairt léithi go raibh deire le móin annso
    AT1641: Doctor Know‑All
    Pádruig Ó Seághdha