School: Scoil N. Erc

Baile an Mhúraigh, Co. Chiarraí
Bean Uí Chinnéide

1. Sgeul.
    Bhí cailín ann uair amháin agus chuaidh sí mar bhean mhic i dtig áirighthe. Bhí giorra-radhairc air an gcailín agus ní raibh fhios ag muinntir an tíghe acht is gearr go bhfuaireadar amach é, agus bhídís 'á chasadh leis an gcailín bocht.
    Bhí cailín óg sa tig agus bhí sí ag ollamhú chun dul go hAmeiriocá. Bhí sí ag deanamh eadaighe di fein i gcóir an turais agus bhí deabhadh uirthi leó.
    Dhein bean a dritheár cuid don bhfuagháil agus ba ró mhaith í chun baill eadaig do dheanamh agus thuig sí suas críochnuighthe amach don mnaoí oig iad. Bhí an drifiúr céile ag fághail gach locht ortha agus ní raibh blas ná dath aici ortha. O,Mhuise ar sise,tá mo chuid eadaig loitighthe agat mar tá'n tú caoch.
    Tháinig an fhearg ar an mbean mhic
    AT1456: The Blind Fiancée