School: Scoil N. Erc

Baile an Mhúraigh, Co. Kerry
Bean Uí Chinnéide

1. Seana Cheárdanna.
    Coinnle.
    Dheineadh gach aon duine a gcoinnle féin fadó. Do gheibhidís barraillí de gheir ar fuaid na taoide mar do raiceáladh morán longa aimsir an cogaidh.
    Do chaithfidís an gheir do leaghadh ar dtúis agus í chur síos ins an múnla. Is amhlaidh a chaithfidís an múnla a cheannach. Annsan chuiridís an buaiceas síos ins an gheir. Chuiridís tairgne nú biorán trí bharra an bhuaiceas chun go mbeadh greim aca chun an choinnil do thógaint aníos arís.
    Gallúnach.
    Deintí gallúnach le feamnach agus le cnámha na n-ainmhidhthe sa tsean aimsir. Do brúightí na cnámha agus measgtaí súghlach na feamnaidhe leo agus dheinidís gallúnach de. Is i gcóir
    Eibhlín Ní Chinnéide
    Máire Bean Uí Chatháin