Scoil: Scoil N. Erc

Baile an Mhúraigh, Co. Chiarraí
Bean Uí Chinnéide

1. Cistí óir i bhfolach (ar lean)
    Deir na seandaoine go raibh ceann eile de's na cistí óir seo amuigh ar an nDún Mór i nDún Chaoin. Tá sprioc mór cloiche ag eiríghe aníos as an dtalamh fós ar an áit go raibh amhras an tór bheith. Do bhí sgribhneóireacht ar an spric nár b'féidir lé na daoine san áit í léigheamh acht deineadh amach na dhiaidh sin gur Ógham chraobh do beadh í.
    Lá amháin do ghaibh fear saidhbhir cliste an bóthar. Chonnaic sé an spric agus chuaidh sé féin agus cúpla fear eile ó Dhún Chaoin amach an Dún ag feachaint uirthi. Bhí sé dá infiúchadh ar feadh tamaill mhaith mar bhí sé i ndán an sgríbhneóireacht bhí uirthi do léigheamh.
    Dúirt sé leis na fir a bhí an aonfheacht leis
    Siobhán Ní Mhurchúdha