Scoil: Luachair (uimhir rolla 10045)

An Luachair, Co. Chiarraí
Ml. Ó Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus do léim sé isteach i ngac barraill i ndiaidh a céile agus níor dóghadh ribe gruaige leis. Do léim duine de na gaiscidheach isteach agus do dóghadh suas é. Marbhán é sin arsa an gaiscidhea eile agus do léim sé féin isteach a [?] dóghad suas é sin leis. Do bhí ana bhuile annsan ar an gcailleach bhí buaidhte uirthi. Amach leí annsan agus do léim sí isteach sa tara agus dóighead suas í féin. Do phós ab bheirt annsan. I gceann tamaill dubhairt sé go gcaithfadh se dul cun a athar agus a mháthair d'feiscint. Do bhí sé na rí anois agus do rug sé leis a bhanríoghan óg. Cómh luath agus dho chuir se cos i bpalás a athar do dhúisigheadar suas agus do chuireadar failte roimis é féin agus an bhanríoghan. Do bhí óg agus críonna go maith annsan agus bhí saogal breá acha as san amach.
    AT0531: Ferdinand the True and Ferdinand the False
    Pádruig Raoghal