Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a mhic Uí Fhloinn. Táim arsan fear. Bí ane tigh arsan púca. Béigean don b'fear bocht imeacht. Dá méid mar bhú fuair sé an céad oidhche fuair a dá oiread an tarna oidhche. Labhair an púca leis airis . "Cioca is fearr leat tú caitheamh le gleann nó le port a Mhic Úí Fhloinn. Caith le gleann maith árd
    mé go tapaidh arsan fear. Ní bfaighear do thoil arsa an púca. Dfhill sé thar nais agus caith dá dhrom é san áit ceadhna mar chaith sé an oidhche roimhe sin é. Bhí an sgeal mar sin ar feadh seachtmaine. Bhuail an gabha a bhí sa paróisde le mic Uí Fhloinn. Cad a dhimthig ort arsa an gabha ó connach ceana thú. Níor fhan do thuairisc ann. A leithead seo arsa an fear agus dinnis sé dho connas mar do bhuail an puca leis. Nách bac leis arsa an gaba teanam liom isteach an ceardcainn. Dein an gabha peidhre spoir as ? ; cuir ort iad so. Nuair a raghair agus ná spóiráil anocht. leo. Tháinig an puca ar an tam ceadhna go gnathac leis teacht agus béigean do mac Uí Fhloinn bheith amuigh. Nuair a bhí sé ag marcaidheacht air doibrig sé na spoir ar a cliatháin go raibh boithre fola na ndhiaidh. Ní rabhadar i bhfad ón dtig nuair a béigean den bpúca é leigint anuas dé. Is air a bhí an táthas ag filleadh abhaile. Tháinig an púca chun an doras is dhoichche amáireach agus dfiafruig an bhfuil na spoir fós ort a mhic Uí Fhloinn. Táid agus beid an fhaid a mhairfeadh. Bhailig an
    Cáit Bean Uí Fhiannachta