Scoil: Ceann Trágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
Donncha Ó Cúrnáin

1. Sárú na Spride agus Triúr fén gComhrainn (ar lean)

Bhí feirmeoir thíos i gCeann Caisle suim blianta ó shoin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    isteach mála móna agus d'fiafruigheadar do cad abí sé lé déanamh do'n mhóin agus dúbhairt sé leo go raibh sé chun an chorp ar an mbórd a losgadh leis an dteine dearg agus bhí buille ar a dhritheár cuige mar ceap sé go raibh sé as a mheabhair lé deoch. Nuair abhí an teine deargadh do bhí a dhritheár ag gábhailt do agus sar a raibh an teine dearg bhí an corp bailighthe leis as an mbórd. Tháinig iongnadh air gach aoinne mar ní raibh fhios aca car imthig sé. "Tán sibh-se ag gol rith na h-oidhche," ar sé, "ar spróite maide agus téíghir siar go tig mo mhuinteartha ar maidin agus geóbhaidh sibh an inghean ann." Chuadhar siar go Ceann Caisle ar maidin agus bhí sí ann rómpa. Ní fhéadfadh sí labhairt lé aoinne aca.
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Seán Ó Muircheartaigh
    65
    Gairm bheatha
    Saor cloiche (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Baile an Lochaigh, Co. Chiarraí